Våra böcker

Stefan Zweig vid världens ände

Biografi om en exil

Klicka för större bild - Stefan Zweig vid världens ände

Stefan Zweig var en av världens mest berömda och översatta författare under mellankrigstiden. Ändå blev denne firade författare och intellektuelle, på bara några få år efter Hitlers maktövertagande, alltmer isolerad i sin exil.

Efter uppehåll i bl.a. London, Bath, New York och slutligen Petrópolis i Brasilien, tog han 1942 sitt liv efter att ha fullbordat Världen av i går, hans berömda skildring av det gamla Europa. George Prochniks biografi är berättelsen om Stefan Zweigs fantastiska framgång och tragiska fall. Prochnik skildrar avgrunden mellan Europas och Amerikas intellektuella liv och hemlösheten hos dem som tvingades överge den värld som skapat dem. Han visar också hur Zweig i tanke, verk och handling gestaltade Europas sammanbrott som förebild för kultur och civilisation.

Översättning av Margareta Eklöf.

Provläs boken

ISBN:

9789173537711

Antal sidor:

328

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

George Prochnik

Ämne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Det är en fantastiskt rik och välskriven bok. Årets överlägset bästa läsning.
Jan Eklund, Dagens Nyheter

Det komplexa i Zweigs tankevärld och personlighet kommer vi nu föredömligt nära i George Prochniks utmärkta och välbalanserade biografi Stefan Zweig vid världens ände.
Thomas Kjellgren, Blekinge Läns Tidning

Prochniks bok om Zweig, och den värld han stod för, är oupphörligt fängslande.
Håkan Grissler, BTJ

Det ska genast ­sägas att Prochniks berättelse om den diktare vars självbiografi hette Världen av i går är en av de vackraste, mest känsliga och insiktsfulla berättelser om symbios mellan konstnärlig genialitet och personlig skörhet som någonsin skrivits.
Ragnar Strömberg, Aftonbladet