Våra böcker

Harpan och järnet

Järnbrukens musik under 500 år

Klicka för större bild - Harpan och järnet

I över 500 år har nyckelharpan och de norduppländska järnbruken levt sida vid sida, i en unik och nära gemenskap.

Norra Uppland är den svenska järnbruksindustrins vagga. Där finns också rötterna till det enda svenska musikinstrumentet – nyckelharpan. I över 500 år har nyckelharpan och de norduppländska järnbruken levt sida vid sida. Att ett musikinstrument och en näringsgren så nära hört ihop – under så lång tid – torde vara unikt.

Vid fester, bröllop och dans var nyckelharpan här det självklara instrumentet. Skickliga spelmän som Byss-Kalle, Gulamålaviten eller sergeant Söderstedt blev ryktbara och eftertraktade. Kring dem spreds myter, skapade för att framhäva deras storhet. Där fanns också brukspatroner som intresserade sig för nyckelharpan. Bruken skapade en högtstående musikalisk kultur. Låtarna bevaras och vårdas ömt av dagens spelmansgeneration.

Det var inom ett snävt område Lövsta–Tobo–Österby – »Tobotriangeln« – som skickliga byggare utvecklade instrumentet fram till dagens moderna kromatiska nyckelharpa. Norduppland är fortfarande nyckelharpans centrum. Hit kommer folk långväga för att spela, bygga och insupa den historiska atmosfären.

Författaren, journalisten och spelmannen Peo Österholm och fotografen Eva Wernlid har rest runt i norra Uppland. De berättar i ord och bild om spelmännen och deras låtar, kolmilorna, masugnarna, om dansen och glädjen som nyckelharpan skapat under fem sekler.

Provläs boken

ISBN:

9789173537636

Antal sidor:

200

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Eva Wernlid
Peo Österholm

Ämne:

Kulturhistoria
Historia, svensk

Pressklipp

Man läser, njuter och den väldiga låtskatten börjar ljuda...Den här boken är en verklig fullträff!
Bo-Ingvar Kollberg, Uppsala Nya Tidning

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


När färgen kom till byn