Svensk mat mellan medeltid och renässans
Intresset för måltider från förr är stort, tack vare Historieätarna.
I denna bok får vi en levande och ny bild av den svenska matkulturen i början av 1500-talet. Utgångspunkt är biskop Brasks hushållspraktika, som är en unik och rikhaltig källa från tiden att ösa ur. Vi får inte bara veta vad man åt och hur man tillagade maten utan också hur man sörjde för sin personal och om tidens handel och tekniska innovationer.
Boken är resultatet av ett forskningsprojekt med deltagande av 13 forskare från olika discipliner.
ISBN:9789173538282 | Antal sidor:300 | Bandtyp:Inbunden | |
Författare:Magnus Gröntoft (red.) |
Ämne:Kulturhistoria |
Femton författare har bidragit med artiklar som inte bara skildrar maten och råvarorna, utan också på ett spännande sätt sätter in dem i sin historiska kontext. /.../ Skribenterna går verkligen så långt som det bara är möjligt till botten med sina ämnen och ger mycket kunskap och tidskänsla.
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten
/.../ en överlag välskriven, varierad och rikt illustrerad bok som har potential att hitta läsare långt utanför de specialintresserades trånga skara. Matentusiaster i största allmänhet borde hitta näring för idéer här – utan onödigt tuggmotstånd.
Niclas Sennerteg, Blekinge Läns Tidning
![]() Mellan himmel och helvete |
![]() Den franske kammartjänarens resa |
![]() Den osynlige ärkebiskopen |