Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Bödlar av Annika Sandén
  

Vra bcker

Bödlar

Liv, död och skam i svenskt 1600-tal

Klicka fr strre bild - Bödlar_NY

Förutom att verkställa dödsstraff var bödelns uppgifter sådana som ingen respektabel människa önskade befatta sig med: tömma dasstunnor, kastrera hästar, avliva hundar och dränka katter.

Hur rekryterades någon till en tjänst som den? Historikern Annika Sandén placerar bödeln som person i centrum och försöker förstå honom i ett kulturellt och socialt sammanhang. Hon behandlar bödelns bakgrund, hur han har kommit i fråga för tjänsten, arbetsvillkor och umgängesformer. Vilka var det som umgicks med bödeln? Vem önskade gifta sig med en man som han? Men bödeln hade också funktioner som somliga eftersökte. Han hade en hemvist i den magiska världen. Han kunde bota sjukdomar och tillhandahålla ting med särskilda krafter.

ISBN:

9789173538428

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Annika Sandén

mne:

Historia, svensk

Pressklipp

Sandén skriver en prosa som är tillgänglig och mycket levande /.../ Bödlar är en både förfärande och fascinerande bok.
Andreas Creutz, literature-connoisseur

/.../ en bok som jag bara kan kalla lysande; en oavbrutet spännande resa bakåt i tiden, välskriven, väldokumenterad, lättläst och kunnig. /.../ Jag läser och läser, fängslad från första sidan, om en symbolfigur och en kronans funktionär som visserligen var smutsig i sig själv, men som genom sin gärning renade andra från skam och vanära.
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

"Att läsa Bödlar är en njutning. Annika Sandén har skrivit en monografi som är socialhistoria när den är som bäst: en kollektiv biografi över svenska 1600-talsbödlar som dignar under makabra straffdetaljer, analyser av släktnätverk, kriminalitet, bordellverksamhet, folktro och gengångarskräck samt ögonblicksbilder av en era som vi under inga omständigheter vill återuppväcka."
Dick Harrison, Axess

Det är sällsamt att snubbla över en faktabok lika svår att lägga ifrån sig som en deckare. --- (Annika Sandén) skriver levande och det är extremt fascinerande och ger många aha-upplevelser att läsa om bödelns förändrade roll genom 1600-talet.
Caroline Alesmark, Skånska Dagbladet

Det är imponerande forskning - och kanske framför allt - ett lysande berättande.
Gabriella Håkansson, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Missdådare