Våra böcker

Vit fjäril

Dikter i urval

Klicka för större bild - Vit fjäril

Den flerfaldigt prisbelönade och ständigt nobelpristippade poeten Ko Un är aktuell i svensk översättning. I samlingen Vit fjäril har översättaren Sun-Kyoung Choi valt ut dikter hon tycker om från Ko Uns digra produktion. Under den japanska ockupationen av Korea var Ko Uns modersmål förbjudet, men när han som tonåring hittade en olaglig poesibok lades grunden för en önskan om att skriva.

»Ko Un är en vild koreansk dans.«
Barry Hill

»Ko Uns poesi är lika gammaldags som ett
lerigt hjulspår på en landsväg efter regn, och
samtidigt lika modern som ett DNA-chips.«
Michael McClure

Översättning och urval: Sun-Kyoung Choi.

ISBN:

9789173538824

Antal sidor:

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Ko Un

Ämne:

Skönlitteratur, lyrik

Pressklipp

I Sydkorea finns en ständig kandidat till Nobelpriset i litteratur. Det är poeten Ko Un, född 1933 och sedan 1980-talet en centralgestalt inom sydkoreansk lyrik.

En fjärde Atlantisutgåva kommer i vår, »vit fjäril«, dikter i urval och översättning av Sun-kyoung Choi. [...] Om den upplevelsen säger Sun-kyoung Choi att "jag har njutit av språket...det finns en härlig humor i hans dikter...men i botten finns ett stort allvar".

Som sagt, Ko Un lär finnas med på Svenska Akademiens kandidatlista...


Tidskriften Karavan

»Att ringa in och mer i detalj beskriva Uns poetiska världar låter sig svårligen göras, därtill är den alltför allomfattande. I många av dikterna finns en djupt liggande vördnad och en ödmjukhet inför allt levande och de döda. Uns poetiska universum är rikt på variationer, alltifrån kärleksdikter, till änder och vårsnö. Ibland på tre korta rader skapar Uns poem platser och adderar ytterligare dimensioner i det till synes vardagliga. Detta leder i sin tur till nya erfarenheter och insikter som vi tidigare kanske inte ens trodde var möjliga. Slutligen, Ko Uns dikt har en särdeles lyskraft.«

Fredrik Wolf, BTJ

En poet man lär känna och kan vara med


»Han har på något vis det som alla stora poeter har, barnets förundran är så stark hos honom, samtidigt som han vet allt om sorg [...]«.

Birgitta Wallin, Örnen och Kråkan.

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Tiotusen fotspår