Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Lützen av Inger Schubert
  

Vra bcker

Lützen

På spaning efter ett minne

Klicka fr strre bild - Lutzen

Händelseförloppet kring Gustav II Adolfs död lär aldrig gå att rekonstruera. Däremot gr det att vinna klarhet i vad som hände med hans minne, exempelvis hur olika intressen har försökt använda sig av platsen där han dog. Lützen har i symbolernas värld blivit en stridsplats, som den i november 1632 var i de blanka vapnens värld.
Först ut var samtidens protestanter i såväl Tyskland som Sverige och Finland. På 1830-talet var det liberaler och länge fram nationalkonservativa som fylkades i Lützen. Vid 1900-taltes början var Gustav II Adolf en given hjälte i Sverige, en position som han behöll i drygt sextio år. Kulten växte sig så stark att de totalitära regimerna i Tyskland, först den nazistiska och sedan den kommunistiska, försökte använda Lützen för att förbättra sina relationer med Sverige.
Inger Schuberth rekonstruerar de spännande turerna kring minnesplatsen i Lützen och ger en fascinerande bild av hur synen på Gustav II Adolfs gärning förändras genom seklen.

ISBN:

9789173537962

Antal sidor:

303

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Inger Schuberth

mne:

Historia, svensk
Historia, internationell