Kalendarium

oktober 2017

26 okt kl 18.00:
Atlantiskväll på NK Bokhandel

Kom och träffa och lyssna till tre av Atlantis aktuella författare i höst.

Det är upplagt för en spännande och innehållsrik författarträff med Tiina Rosenberg, Eva-Carin Gerö och Ove Bring på NK Bokhandel den 26 oktober kl. 18:00.

Rosenbergs Mästerregissören handlar om Ludvig Josephson och hans judiska stockholmska kulturfamilj, om 1800-talets omvälvningar, queerkulturen i Paris och Berlin, romantiska hjältar, teaterdivor, konst och utanförskap.

Gerös Grekisk Eros ger en redogörelse för den grekiska synen på kärlek och sexualitet, och dess motsvarighet i konkreta ömsinta och erotiska handlingar med utgångspunkt från antik litteratur, konst och lagstiftning.

Brings Kvinnor och kungar är en bok om krig och fred, om säkerhetspolitik och idéhistoria, om kvinnor med starka idéer och kungar med viss makt.

Hjärtligt välkommen!

31 okt kl 17.30:
Tiina Rosenberg på Hedengrens

Mästerregissören. När Ludvig Josephson tog Europa till Sverige.

Teaterregissören Ludvig Josephson (1832-1899) föddes in i den kända judiska kultursläkten Josephson i Stockholm, men drogs till Europa där han kunde finna frihet i den urbana och queera kultur som kontinenten erbjöd. Hans stora dröm var att föra Sverige närmare Europa och världen och att förvandla den provinsiella svenska scenkonsten till något mer storslaget och konstnärligt. Tiina Rosenberg tar oss med till 1800-talets Paris och Berlin och åter till Stockholm och dess teatrar.

Välkommen till författarträff med Tiina Rosenberg, författare och professor i teatervetenskap, på NK Bokhandel den 26 oktober kl. 18:00.

november 2017

9 nov kl 17.30:
Ove Bring om Kvinnor och kungar på Hedengrens

Författarträff med Ove Bring om Kvinnor och kungar: Om krig och fred.

Under tiden fram till första världskriget framträder på den internationella arenan kvinnor som Mary Wollstonecraft, Madame de Staël, Fredrika Bremer och Bertha von Suttner med fredspolitiska inlägg. I Sverige gör dessutom Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Marika Stiernstedt viktiga insatser som fredsaktivister. Samtidigt spelar de fem första kungarna av huset Bernadotte en viss roll på det neutralitetspolitiska planet och fredspolitiska området. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt och författare, för samman deras strävanden och rör sig från det traditionella temat "kungar och krig" till ett fokus på "kvinnor och fred".

Välkommen till Hedengrens, vid Stureplan i Stockholm den 9 november kl. 17:30. Fri entré.