Våra böcker

Kommande titlar

Ko Un: Vit fjäril

»Ko Un är en vild koreansk dans.«
Barry Hill

»Ko Uns poesi är lika gammaldags som ett
lerigt hjulspår på en landsväg efter regn, och
samtidigt lika modern som ett DNA-chips.«
Michael McClure

Ko Un blev buddhistisk munk under Koreakriget. Senare debuterade han som poet och deltog aktivt i kampen för demokrati i Sydkorea. Han dömdes till livstids fängelse 1980 men släpptes efter två år. Hans böcker finns översatta till ett tjugotal språk.

Boken utkommer i juni

Eva-Carin Gerö: Grekisk Eros

Kärlek och sexualitet i antikens Grekland

Eva-Carin Gerö tar ett lättillgängligt och lätt problematiserande grepp om kärlek och erotik i antikens Grekland. Det är mycket som vi tror oss veta om de gamla grekerna men mycket som också är oklart, kanske det mesta. Samtidigt som Gerö ger oss kunskap om den tidens sexuella attityder och seder, får vi en dos provokation vad gäller den egna samtiden. Spännande folkbildning när den är som bäst.

Boken utkommer i september

Plutarchos: Om religion

Moralia IV

Plutarchos (ca 46–120 e.Kr.) är en av de mest kända av de antika grekiska författarna. Han var också en av de mest lästa och uppskattade under senantiken och hela medeltiden. Plutarchos var övertygad om gudarnas existens och deras nära relationer till människorna och i den fjärde delen av hans skriftserie Moralia handlar det om religion.

Boken utkommer i september

Ingvar Andersson: Franz Berwald

Franz Berwald räknas numera till Sveriges främsta tonsättare genom tiderna men under sin livstid fick han sina största framgångar på kontinenten. Inte minst i sina symfonier och i sin kammarmusik framstår han som en förgrundsgestalt inom 1800-talets nordiska musikskapande.

Boken utkommer i september

Annika Sandén: Bödlar

Pocket

»Att läsa bödlar är en njutning.«
Dick Harrison

»Det är imponerande forskning – och kanske framförallt – ett lysande berättande.«
Gabriella Håkansson

Boken utkommer i september

Vilhelm Ekelund: Samlade dikter I & II

Pocket i två band

Vilhelm Ekelund (1880-1949) är en av det svenska 1900-talets viktigaste författare, dels som poet, dels som essäist och aforistiker. Han debuterade i bokform 1900 med landskapsdikter vilka anslöt sig till den skånska tradition som inletts av Ola Hansson. Ekelund är den fria versens och det intensiva själsuttryckets pionjär i Sverige och blev en inspirationskälla för modernismens författare. Med essäboken Antikt ideal (1909) tog han efter åtta diktböcker till synes avsked från poesin.
Samlade dikter utgör den första kompletta utgåvan av Ekelunds lyriska författarskap från 1897 till 1943. Den visar att brytningen med poesin inte var definitiv eller entydig och utgör en värdig presentation av en stor och levande lyrisk insats.

Introduktion av akademiledamoten Katarina Frostenson.Textredigering, kommentarer och ordförklaringar av Jonas Ellerström.

Boken utkommer i september

Georges Simenon: Maigret och hans mord

Pocket

Maigret påträffar död man mitt på Place de la Concorde och jagar kall och undanglidande mördare i vårljumt Paris.

Maigret påträffar en död man mitt på Place de la Concorde. Samme man som tidigare sökt honom och sagt sig vara förföljd. Vem är mördaren? Vad är motivet? Det enda Maigret har att gå på är att han till varje pris måste få tag på en gul Citroën med Parisnummer, där de två sista siffrorna är 38. Vi får följa Maigret genom ett vårligt Paris på en andlöst spännande hetsjakt efter en kall och undanglidande mördare.

Boken utkommer i september

Georges Simenon: Maigret gillrar en fälla

Pocket

Maigret tar hjälp av psykiater för att fånga brutal seriemördare som härjar i Montmartres gränder.

I Paris har fem kvinnor fallit offer för en brutal seriemördare. Vad är sambandet mellan de meningslösa överfallen i Montmartres gränder? Polisen har ingen ledtråd, allmänheten är otålig och tidningarna pressar på. Maigret tar hjälp av en framstående psykiater och bestämmer sig för att gillra en fälla. Medan mörkret faller över världsstaden efter ännu en brännhet sommardag, har Maigret inte annat att göra än att vänta.

Boken utkommer i september

Georges Simenon: Maigret i New York

Pocket

Maigret i New York hamnar mitt i gangsteruppgörelse med rötter i tragisk historia trettio år tillbaka.

Maigret har precis gått i pension och tillbringar sina dagar på landet i Meung-sur-Loire med att spela belote och tömma ett och annat glas calvados. Han är dock inte svårövertalad när en ung fransk-amerikan, sonen till en välbärgad affärsman, dyker upp och berättar att hans far är i fara och att han behöver Maigrets hjälp. Redan första dagen i New York försvinner den unge mannen och Maigret hamnar mitt i en gangsteruppgörelse. Men med hjälp av en före detta varieté­artist som blivit sierska, en alkoholiserad journalist, en ambitiös överkonstapel samt hans gamle vän från FBI, Michael O’Brien, lyckas Maigret till slut lösa mysteriet som har sina rötter i en tragisk historia långt tillbaka i tiden.

Boken utkommer i september

Tiina Rosenberg: Josephsönerna

När Europa kom till Sverige

Teaterregissören Ludvig Josephson föddes in i den kända judiska kultursläkten Josephson i Stockholm men han drogs till Europa och där han kunde finna frihet i den urbana och queera kultur som kontinenten erbjöd. Hans stora dröm var att föra Sverige närmare Europa och världen, och att förvandla den provinsiella svenska scenkonsten till något mer storslaget och konstnärligt. Tiina Rosenberg tar oss med till 1800-talets Paris och Berlin och åter till Stockholm och dess teatrar.

Boken utkommer i oktober

Ove Bring: Kvinnor och kungar

Om krig och fred

Kvinnor och kungar är en bok om säkerhetspolitik och idéhistoria, om kvinnor med starka idéer och kungar med viss makt. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, kombinerar fem Bernadotters roll i utrikespolitiken med kvinnor som Mary Wollstonecraft, Fredrika Bremer, Bertha von Suttner och Elin Wägner, och deras bidrag till till fredsrörelsen.

Boken utkommer i oktober

Nancy Mitford: Voltaire blir kär

»Kärlen mellan Voltaire och markisinnan du Châtelet var ingen vanlig kärlek. De var inga vanliga människor.« Så börjar Nancy Mitford den bok som av New Yorker utnämnts till »den mest upprymt underhållande bok som skrivits på engelska«. Nu ges Maud Adlercreutz njutbara svenska översättning ut på nytt i Atlantis klassikerserie.

Boken utkommer i oktober

Johan Hakelius: The Box. Döda vita män, Ladies och Rule Britannia

Pocket

Det kryllar av märkliga män, excentriska damer och brittiska egenheter i Johan Hakelius oefterhärmliga berättelser, som vi samlar i en härligt anglofil box.

Boken utkommer i oktober

Jul i litteraturen. En klassisk julantologi

Maria Hjort (red.)

Julen kan vara snöskimrande stämningsfull och alldeles underbar. Men den kan också vara tragiskt tårframkallande. I denna generösa antologi kommer många känslor och röster från olika tider till tals. Jodå, Tomten finns med, Julevangeliet och Den lilla flickan med svavelstickorna likaså, men också mer oväntade texter. Med denna bok blir det garanterat julstämning, av många olika slag.

Boken utkommer i oktober

Georges Simenon: Maigrets första fall

Maigrets första fall var inte den första Maigretbok som Simenon skrev, men det är en av hans bästa. Här möter vi Maigret som nybliven kriminalassistent och redan då visade hans sin förmåga att se igenom människor och att tåla en eller flera konjak.

Boken utkommer i oktober

Georges Simenon: Maigrets jul

En liten flicka som bor mitt emot Maigret får på självaste julafton besök av en jultomte, som samtidigt som han levererar en jättelik docka lossar på några stavar i parketten och sedan försvinner. Maigret börjar forska i familjens förflutna.

Boken utkommer i november

Ulf Peter Hallberg: Paris

Staden som spegel

I denna kommentarvolym till Passageabetet ger Ulf Peter Hallberg en intim och självbiografisk skildring av hur han styrd av arbetet med översättningen av Benjamin formar sitt eget liv som författare och människa.

Han skildrar hur översättandet ger märkliga insikter om livet och hur staden Paris förmedlar en känsla av eviga världen. Detta är en bok för alla som älskar Paris och vill fördjupa lyckokänslan av att flanera på gatan med tankar utifrån Baudelaires och Benjamins perspektiv.

Boken utkommer i april