Våra böcker

Kommande titlar

Lucca

Pocket

Lucca är en ung skådespelerska som en kväll i april förs till sjukhus efter en tragisk bilolycka där hon förlorat synen. Läkarens engagemang överskrider det normala för en läkare och hans patient. Försiktigt och prövande närmar de sig varandra. En av Danmarks mest intressanta författare utforskar kärlekens och passionens väsen. Speglar man sig alltid i andras ögon kan man förlora sig själv, menar Jens Christian Grøndahl.

Boken utkommer i mars

Systrarna Beauvoir

Syskonkärlek och rivalitet

Den ena var blond, den andra mörk, en var konstnär, den andra författare, en var foglig, den andra rebell. Hélène och Simone de Beauvoir stod trots sina olikheter varandra nära. Deras relation präglades av förtrolighet men också av rivalitet, svartsjuka och förakt. I sin frispråkiga biografi berättar Claudine Monteil ingående hur dessa två systrar, oberoende av sina meningsmotsättningar, tillsammans var frontfigurer i kvinnorörelsen. Monteil, som ingick i systrarnas innersta vänkrets, ger oss en initierad skildring av det intellektuella och konstnärliga livet i Paris, från och med andra världskriget fram till vår tid.

Boken utkommer i april

Ofta är jag lycklig

Ellinors man Georg har just gått bort och hon behöver anförtro sitt livs hemligheter åt någon. Hon väljer att berätta för sin sedan länge döda väninna Anna, tillika Georgs första hustru. Anna var mamma till de tvillingsöner, nu vuxna, som Ellinor tagit hand om. Men Anna var också kvinnan som hade ett förhållande med Ellinors första man. En historia om svek och otrohet rullas upp men Ofta är jag lycklig handlar om så mycket mer: Ellinors egen livshistoria, hennes första förälskelse, hennes klassresa, hennes mors hjärtskärande stolthet, livet med Georg och sönerna. Nu måste Ellinor, 70 år, bestämma sig för vad hon vill göra med resten av sitt liv.

Ellinors röst är både kärv och varm och man blir ofta lycklig av den. Jens Christian Grøndahl har skrivit en livsfilosofisk bok om kärlek, vänskap och hemligheter med briljans och precision.

Boken utkommer i april

Hennes excellens Agda Rössel

Från banvaktstugan till FN-skrapan

Från banvaktstugan till FN-skrapan
Klicka för större bild - Agda Rössel

Agda Rössel var fel. Fel samhällsklass, fel utbildning, fel kön. När hon utnämndes till Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör 1958 blev det upprorsstämning på UD, debatt i riksdagen och smutskastning i pressen. Trots motvinden, och ett privatliv präglat av tragik, arbetade Agda Rössel framgångsrikt för Sverige i decennier. I FN drev hon frågor som är aktuella än i dag: avskaffandet av dödsstraff, kvinnlig omskärelse, flyktingmottagande och jämställdhet. Nu kommer boken om svensk utrikespolitiks mest okända, och mest eleganta, järnlady.

Elin Jäderström är journalist och biografin om hennes släkting Agda Rössel är hennes bokdebut.

Boken utkommer i april

Prousts överrock

Den sanna historien om en litterär passion

En del litterär deckargåta, en del biografi, en del mystik, en mans livslånga besatthet bildar tillsammans denna charmiga och sanna historia som hänför alla samlarnördar och bokcirklar. Den handlar om parfymfabrikören Jacques Guerin, samlaren som lyckades rädda det mesta av Prousts efterlämnade papper och pinaler, inklusive hans överrock, från det bål som Prousts släktingar planerade att bränna upp allt i.

”Det här är en bok i precis min stil. I La Bohèmes anda, en fantastisk aria till en rock.”
Patti Smith

”En sällsynt och underbart skriven litterär gåta som är lika hjärtknipande som spännande.”
Michael Ondaatje

Lorenza Foschini är prisbelönt författare, journalist och tidigare korrespondent vid Vatikanen. Hon är född i Neapel och bor i Rom.

Boken utkommer i april

Madame de Sévignés brev

Urval och översättning: Arne Melberg

Madame de Sevignés berömda brev tillhör världslitteraturen men har inte givits ut på svenska sedan 1940-talet. Nu kommer ett urval i ny översättning av Arne Melberg. Under tjugofem år mellan 1671 och 1696 skrev Mme de Sevigné två långa brev i veckan till sin dotter som under denna tid bodde i Provence. Men hon skrev också brev till manliga vänner och släktingar. De senare är brev som präglas av skarpa iakttagelser och rapp tunga, medan ”kärleksbreven” till dottern är mer förtroliga och ofta känslostarka. Under denna epok lästes brev ofta upp i salongerna, och fenomenet kan jämföras med dagens sociala medier. Vi får ta del av skvaller från hov- och societetslivet i Paris, anekdoter, livsfilosofiska reflexioner, personliga omdömen samtidigt som vi får historiska inblickar i den berömda franska salongskulturen.

Boken utkommer i april

Johan Skytte

Stormaktstidens läromästare

Få personer i svensk historia har betytt lika mycket som Johan Skytte, och ändå är han okänd utanför de akademiska kretsarna. Det är hög tid för en biografi om mannen som var Gustav II Adolfs lärare, riksråd, diplomat och generalguvernör över svenska Livland. Han reformerade det svenska utbildningssystemet och var den förste som myntade ordet politik på svenska språket.

David Lindén är historiker, journalist och ledarskribent. Han är ledamot av Skytteanska samfundet och har tidigare skrivit biografin Hemming Gadh. Vasatidens gudfader.

Boken utkommer i maj

Maigret och den gamla damen

Översättning: Gunnel Vallquist

Atmosfär. Charm. Kultur. Spänning. Så löd reklamen för Maigretböckerna på 1950-talet och de orden håller än.

Maigret har rest till Etreat i Normandie för att reda ut ett märkligt giftmord. Sensommarsolen lyser över färggranna strandparasoller och mistluren tjuter under dimmiga kvällar på denna fina gamla badort där Calvadosen har sitt ursprung. Maigret gör gärna avstickare in på någon bar för att smaka av den väldoftande drycken. Det är en elegant gammal dam, änkan efter apotekaren som uppfann skönhetskrämen Juva, som sökt upp Maigret för att få honom att lösa fallet. Så inträffar ytterligare ett mord …

”Superb … En av de mest beroendeframkallande författarna … En unik berättare.”
Observer

Boken utkommer i juni

Maigret tar miste

Översättning: Eva Alexandersson och Gunnel Vallquist.

Atmosfär. Charm. Kultur. Spänning. Så löd reklamen för Maigretböckerna på 1950-talet och de orden håller än.

Lulu har hittats död. Vem står för denna före detta prostituerade kvinnas lyxvåning nära Triumfbågen, i Paris flottaste kvarter? Lulu visar sig ha kopplingar till den berömde hjärnkirurgen Etienne Gouin. Kring honom kretsar ytterligare fem kvinnor som har sina skäl att avsky eller skydda honom.

”Jag älskar att läsa Georges Simenon. Han påminner mig om Tjechov.”
William Faulkner

Boken utkommer i juni